Persoonlijk advies? Bel (+31) 088 - 0242 300

Mijn offertes

U heeft geen items in uw offerte

We Care System; het à la carte uitgiftesysteem voor de zorg

We Care System; het à la carte uitgiftesysteem voor de zorg

Compleet à la carte uitgiftesysteem

Zorginstellingen staan voor de uitdaging om de kwaliteit van maaltijdvoorzieningen te verbeteren met een lager budget. Een groot gedeelte van dit budget gaat op aan loonkosten en vele instellingen zijn genoodzaakt om terug te gaan in formatie. Vaak blijkt dat het huidige voedingssysteem te duur is en wordt er ten onrechte besloten om de services af te bouwen.

Kostenbesparend werken

Zorginstellingen zijn genoodzaakt om kostenbesparend te werken, omdat niet iedere bewoner gebruikt maakt van de diensten van het restaurant. Hierbij komt dat de bijdrage voor de maaltijd niet meer standaard in het budget zit van de zorginstelling. Veel zorginstellingen werken met een au bain-marie uitgiftesysteem of een buffet systeem met als gevolg een voedselverspilling van 30%. Dit kost zorginstellingen veel geld. Een kilo bereid product kost gemiddeld 6-8 euro. Met de oplossing die Metos voor zorginstellingen heeft ontwikkeld kunt u deze en andere kosten aanzienlijk terugdringen. 

De oplossing

Het à la carte uitgiftesysteem van Metos is een sluitend systeem waarbij zorginstellingen zelf worden ontzorgd. Het zogenaamde ‘We Care System’ is een compleet voedingsconcept dat speciaal voor zorginstellingen is ontwikkeld. Hiermee wordt het mogelijk om bewoners een constante hoge kwaliteit van maaltijdvoorzieningen te bieden en tegelijkertijd kosten te besparen. 

De voordelen

 • Constante hoge kwaliteit.
 • Verhogen efficiency.
 • Reductie verspilling.
 • Kostenbesparing.
 • Aan te sturen vanuit management. 
 •  

  Hoe werkt het

  Doordat er alleen voedsel wordt bereid als hier vraag naar is, blijven de componenten zo lang mogelijk gekoeld en is er veel minder verspilling. Producten hoeven niet langdurig te worden warm gehouden en worden direct na verwarming uitgeserveerd, hierdoor kan een hogere kwaliteit worden nagestreefd. Omdat de voedsel componenten minder bewerking nodig hebben, de piekbelasting wordt verschoven en er wordt gewerkt met een absolute werkmethode is er minder personele bezetting nodig en is het aan te sturen door een manager die niet altijd op de locatie aanwezig kan zijn. Door een 2-daags keuzemenu aan te bieden kunnen componenten de volgende dag weer worden gebruikt. Er is geen complexe keuken nodig voor dit systeem en in veel gevallen kan de locatie  eenvoudig worden aangepast naar het We Care System. 

  Kleinschalig wonen  

  De componenten die in de middag over blijven worden direct door geportioneerd in dekschalen voor de bewonersgroepen. Bij deze bewonersgroepen sluit men aan op de menu cyclus van het restaurant. Op deze manier is de enige waste, de waste die terugkomt op de borden. Zorginstellingen vragen zich steeds vaker af of ze de verzorger op woongroepen professionele apparatuur moeten laten bedienen. Het niet kunnen omgaan met deze apparatuur is hier een vaak gehoord argument. Als oplossing wordt het zelf laten koken van de verzorgers dan genoemd. Niet iedere goede verzorger kan ook goed koken. Daarnaast is het belangrijk dat de kerntaken van de verzorger niet in het geding komen. 

  Oplossing kleinschalig wonen

  Er worden kleine pantry’s gemaakt, op afdelingen voor meerdere woongroepen, bestemd voor het bereiden van de warme maaltijd. De keukens van de woongroepen worden gebruikt voor het koken op therapeutische basis en voor “de kleine kaart”.

  De voordelen

 • Hergebruik voedselcomponenten
  (per drie locaties 1x waste moment in plaats van 3).
 • Voedselveiligheid blijft gewaarborgd (hygiëne/allergenen).
 • Besparing tijd en energie door gebruik professionele apparatuur.
 • Constante hoge kwaliteit.
 • Dure zorgmedewerker blijft bij kerntaken. 
 •  

  Klantcase De Zorggroep - St. Jan Baptist

  De zorginstelling St. Jan Baptist in Swalmen heeft de voordelen van het We Care System reeds ontdekt en hebben hier concrete besparingen mee gerealiseerd.
  Bekijk de klantfilm


  Meer informatie

  Bent u geïnteresseerd in het We Care System en wilt u meer zien? Laat uw zorginstelling ook ontzorgen door Metos en maak een afspraak voor een vrijblijvende demonstratie.

  Metos grootkeukens en spoelkeukens - Afspraak maken We Care System