Persoonlijk advies? Bel (+31) 088 - 0242 300

Mijn offertes

U heeft geen items in uw offerte

Meer beleving door nieuw voedingsconcept

14 Sep, 2017

Meer beleving door nieuw voedingsconcept

Aanpak Laverhof smaakt naar méér

‘Leven als thuis’. Dat is het veelzeggende motto van de Brabantse ouderenzorgorganisatie Laverhof. Daar gelooft men in de eigen kracht van mensen om zélf keuzes te maken. Dat gebeurt onder meer op de locatie Cunera|De Bongerd in Heeswijk-Dinther. Eten en drinken speelt hierbij een cruciale rol.

Wij zetten in op samen leven en samen wonen", stelt teammanager Facilitaire Zaken Tom Serier van dubbellocatie Cunera|De Bongerd. "Daarbij moet je denken aan bouwlagen met ruim dertig bewoners." Het streven is om de regie veel meer bij die bewoners te leggen. Serier: "Dat pad zijn we een paar jaar geleden ingeslagen. We hebben een nieuwe visie en missie op zorg geformuleerd. Centraal stond de vraag wat onze toekomstige bewoner wil". Er is steeds meer sprake van individuele zorg. "We richten ons op PG en somatiek, maar er zitten ook andere doelgroepen tussen. We weten waar we naartoe willen maar onze stip op de horizon verandert ook regelmatig." 

Afdelingen aangepast

Op de dubbellocatie Cunera|De Bongerd verschilt de situatie sterk per locatie. "Cunera heeft twaalf huiskamers met elk acht bewoners met dementie", schetst de teammanager. "Het zijn twee bouwlagen, met verschillende belevingswerelden. De Bongerd telt drie lagen: tweekamerappartementen van 48 vierkante meter. Daar verblijven honderd bewoners met somatische problematiek. Daarnaast is er een deel voor tijdelijke huisvesting. Denk aan allerlei andere vormen van wonen: van logeren tot crisisopvang en revalidatie." Doordat verschillende groepen bij elkaar kwamen gingen de eetmomenten in elkaar schuiven. Dat bood kansen. Eerstverantwoordelijke Facilitair Patrick Fassbender: "Op De Bongerd hebben we twee afdelingen aangepast: Elstar en Sterappel. Daar wordt nu koud geportioneerd en op het bord geregenereerd, in een restaurantsetting." 

Co-creatie

De huiskamers werden simpelweg te krap, stelde men vast. Op de beide andere afdelingen – Karmijn en Bellefleur – kent men nog Meals on Wheels. "Dit is een co-creatie tussen teammanagers Zorg en Facilitair, medewerkers zorg, koks en huiskamermedewerkers", vertelt Serier. "De zorgmanagers hebben echt een visie hier. Dat is de voedingsbodem. Wij zijn ondersteunend." Daarbij stuit men ook wel eens op weerstand. Fassbender: "Het ontbijt, de warme maaltijd en de avondboterham worden allemaal verzorgd door de huiskamermedewerkers. Daar staat niet iedereen om te springen." De rol van de keuken verandert in de nieuwe constructie. "Die krijgt soms een andere rol, meer dienstverlenend aan de voorkant", weet Serier. "Dat brengt met zich mee dat kennis en kunde op een andere manier worden ingezet."

‘We moeten luisteren naar de bewoner’

Fassbender beseft dat de nieuwe aanpak ook een andere mindset met zich meebrengt: "De kok komt in de kijker. Werken met Meals on Wheels was al een omslag maar nu ga je echt in gesprek met de bewoners. Dat biedt kansen. We moeten luisteren naar de bewoner. Die woont hier. Je ziet dat de zorg zwaarder wordt. Er is ook veel meer aanloop van familie en andere betrokken, die er ook allemaal iets van vinden. We zien dat bewoners ook tijdens de feestdagen steeds vaker hier blijven." Zijn teamleider vervolgt: "De aanleiding om het roer om te gooien was ooit, toen welzijn nog onder Facilitair viel, dat bewoners van De Bongerd steeds minder vaak van de afdeling kwamen. Eten en drinken is een metafoor geworden om dat weer op de rit te krijgen. Nu zien we die bewoner weer gaan kiezen, individueler ook. We hebben geen restaurant met een permanent brede keus. Er is keus uit twee gerechten per onderdeel, toetjes nog wat meer." 

Voedingssysteem_We_Care_System_Laverhof

Metos

Bij het aanpassen speelde trouwe partner Metos een belangrijke rol. Accountmanager Marco Dijkshoorn: "De lijnen waren kort. Wij zijn mee gaan tekenen aan de hand van de vraag, hebben afdeling voor afdeling aangepakt. Alle basis zit daarin: aan de warme pas creëren, op het bord regenereren. Dat is ons ‘We Care System’, een compleet voedingsconcept, speciaal voor de zorg. Doordat er alleen voedsel wordt bereid als hier vraag naar is, blijven de componenten zo lang mogelijk gekoeld en is er veel minder verspilling. Hiermee wordt het mogelijk om bewoners een constante hoge kwaliteit van maaltijdvoorzieningen te bieden en tegelijkertijd kosten te besparen. Zo borg je de kwaliteit, en ook nog eens helemaal lean."

Er werd rekening gehouden met wat bewoners zélf kunnen. "Sommige bewoners willen misschien wel meehelpen met het koken. Daarom is een muur uitgebroken, waardoor de keuken meer bij de huiskamer is betrokken. Daar is een kooktafel geplaatst, die deels in de huiskamer staat. Bewoners in een rolstoel kunnen de keuken in en daar helemaal rond." Dijkshoorn constateerde tot zijn genoegen dat zo veel meer beleving wordt geboden: "Die kooktafel nodigt uit om écht de keuken in te gaan." Serier benadrukt dat de lat niet te hoog wordt gelegd. "We kijken naar het niveau van de groep. We hebben nu twee keukens op deze manier ingericht. Daar komt Bellefleur straks nog bij."

Beide partijen zijn een proces van continu verbeteren ingegaan, zowel voor de werkwijze als voor de producten en gerechten. Dijkshoorn: "We hebben gekeken naar regenereren op het bord, zónder deksel, zónder vocht op het bord, met grotere en kleinere porties." Daarvoor werd de tijd genomen. Fassbender: "Dit heeft gevolgen voor iedereen, voor bewoners maar ook voor medewerkers. Dat moet je er dus niet vlug doorheen duwen."

Tevreden

Terugkijkend op de gemaakte stappen kan men alleen maar tevreden zijn. "De eerste keuken ging in maart 2016 open. Na twee dagen zag je de bewoners al lekker eten en was er rust op de afdeling", aldus Fassbender. "We hebben de bewoners omgedoopt naar gasten. En een gast moet tevreden zijn, geluksmomentjes hebben." Serier sluit zich daar volmondig bij aan: "We zien nu ook heel goed of de bordjes leeg gaan. Dit is het begin van de gastvrijheid."

Bekijk de referentiefoto's op: www.metos.nl/nieuws/laverhof.

 

Bron: Gastvrije zorg – september 2017
Fotografie Bert Jansen