Terug naar het overzicht

Een gezonde schoolkantine is een gemotiveerde schoolkantine.

04 / 03 / 2021

In 2015 moeten alle Nederlandse schoolkantines voldoen aan de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Een schoolkantine krijgt het predicaat ‘gezond’ wanneer het voedingsaanbod voor tenminste 75% bestaat uit basisproducten uit de schijf van 5 en hoogstens 25% extra’s (lees: ongezonde snacks). Veel scholen maken welwillend hun huiswerk op dit gebied. Maar er zijn er ook die zich er met een jantje van leiden vanaf maken en het gedrag van luie leerlingen vertonen: waarom je best doen voor een 10 als een 7,5 voldoende is?

In mijn schooltijd had ik in de pauze graag een kippenpootje gegeten op school. Of een gezonde, zelfgemaakte pizza. Het werd echter niet aangeboden. De frikandelbroodjes, saucijzenbroodjes en andere snacks gingen wél grif over de toonbank. En ik vermoed dat die in 2015 vanwege het commerciële belang op veel scholen ook nog worden verkocht.

Misschien komt het omdat ik bij Metos dagelijks met twee benen in de keuken sta, maar ik vraag me af waarom scholen niet voor het best haalbare resultaat gaan: 100% gezonde voeding.  Het is namelijk niet moeilijk, maar een kwestie van instelling! Er zijn voldoende gezonde en aantrekkelijke alternatieven te bedenken voor die 25% minder gezonde snacks. Met een gezonder en veelzijdig voedsel- en drankaanbod kunnen scholen zich bovendien veel beter profileren en onderscheiden van supermarkten , bakkers en snackbars in de buurt. Als commercie zo belangrijk is, zorg dan op z’n minst dat leerlingen de school niet verlaten!

Een paar schoolvoorbeelden
Om terug te komen op mijn kippenpootje: een ongebraden kip kost € 4,- (winkelprijs). Een kip bestaat uit acht eetbare delen en een karkas om soep van te trekken. De kipfilets zijn ook te gebruiken voor een verse salade. Een deel heeft als kostprijs € 0,50 waarvan de filets bij losse verkoop ook nog op te delen zijn. Lekker toch? En zeg nou zelf: voor een lekker warm gebraden stuk kip in de pauze moet een leerling niet bij de gemiddelde supermarkt zijn. Mooie soepconcepten met een mooie aankleding? Ook deze zijn vers en gezond te maken. Geen overdadig veel zout, geen E-nummers, maar echte groente en eigen kip. Daar kom je heus wel voor naar de kantine.

Net als voor een (stuk) pizza. De kostprijs van een pizza is ca. € 1,50. Een slice kost nog geen €0,20 kostprijs. Ongezond? Pizza’s waarbij de kaas en vleeswaren niet de boventoon voeren en die in combinatie met een verse salade worden gegeten zijn nog altijd gezonder dan een frikandel- of saucijzenbroodje. Spiekt u even mee:

Frikandelbroodje AH                         425 cal     27, 5gr vet       33 gr kolhy         11gr eiwit

Eigen gemaakte pizza                       175 cal       4, 4gr vet        24gr kolhy           9gr eiwit

Kippenvleugel                                       81 cal        5, 4gr vet        0gr  kolhy      7,46gr eiwit

Voedingswaardenoverzicht (bron: fatsecret nederland)

Leren van Metos
Het punt dat ik hier graag wil maken is dat het bij een gezonde schoolkantine niet zozeer gaat om het voldoen aan een richtlijn, als wel om het hebben van een gezonde motivatie. Natuurlijk helpt het als schoolkantines de beschikking hebben over de apparatuur en de kennis om gezonde voeding te bereiden en aan te bieden. Maar u begrijpt: daar hebben wij bij Metos meesterlijke oplossingen voor. Bent u leergierig genoeg om onze schoolconcepten in de praktijk te bekijken? Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

johnathan-macedo-blog2.jpg
Metos en Van Dorp Grootkeukens bundelen krachten 02 / 03 / 2021 Volgend bericht