Energie-efficiëntie is in professionele keukens een hot topic geworden. Hogere energieprijzen, strengere milieudoelstellingen en druk op budgetten dwingen ons om keukenprocessen vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Het gaat daarbij niet alleen om de aanschaf van apparatuur, maar ook om de werkwijze en de expertise van medewerkers.
Petri Simonen, Kitchen and Training Manager bij Metos, benadrukt dat succesvolle energie-efficiëntie draait om drie factoren: meten, plannen en praktische expertise.
Wat je niet kunt meten, kun je niet veranderen
De grootste energieverbruikers in professionele keukens zijn vaak koelopslag en ventilatie. Samen kunnen die goed zijn voor tot wel twee derde van het totale energieverbruik. Daarna volgen vaatwasprocessen en voedselbereiding.
“Het sleutelwoord bij energiebesparing is meetbaarheid. Als je weet waar je energie naartoe gaat, kun je er ook invloed op uitoefenen,” aldus Simonen.
“Meten helpt om de grootste verbruiksbronnen te herkennen en de impact van verschillende werkwijzen te beoordelen. Als een verandering geen resultaat oplevert, kun je het proces bijsturen.”
Apparatuur legt de basis, gebruikers maken de keuzes
Moderne apparaten zijn van zichzelf energiezuinig ontworpen, maar daarmee is een keuken nog niet automatisch energie-efficiënt. Het gedrag van gebruikers is verantwoordelijk voor tot wel 60 procent van het energieverbruik van apparatuur.
“Professionele keukenapparatuur kun je op veel manieren gebruiken, en correct gebruik beïnvloedt niet alleen de energie-efficiëntie maar ook de levensduur van de apparatuur,“ merkt Simonen op.
Goede training en het op peil houden van vaardigheden spelen daarom een sleutelrol. Bij Metos is training in het gebruik van apparatuur inbegrepen bij oplevering van een keuken en later kan er ook aanvullende training worden georganiseerd, afhankelijk van wat het team nodig heeft.
Ook onderhoud is belangrijk. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat apparatuur optimaal werkt en minder verbruikt, en vaak leveren ogenschijnlijk kleine onderhoud op lange termijn flinke besparingen op.
Praktische tips om energieverbruik te verlagen
Energie-efficiëntie kun je verbeteren met veel kleine acties die samen een groot effect hebben:
- Combi-oven: voorkom onnodig stand-by draaien, verwarm pas vlak voor gebruik voor en gebruik een kerntemperatuurmeter zodat je de deur niet onnodig hoeft te Stel vaste menu-programma’s om overgaring te voorkomen en verspilling te verminderen.
- Afwas: houd de deur van de vaatwasser zo veel mogelijk dicht zodat warmte niet ontsnapt. Spoel voor met koud water en zorg dat het water in de machine niet té vaak vervangen hoeft te worden.
- Buffetlijnen: zet apparatuur alleen aan wanneer nodig en schakel na gebruik uit. Vul warmwaterbaden met voorverwarmd water en gebruik deksels op zowel koude als warme bain-maries.
- Onderhoud en netheid: reinig condensors en zorg voor jaarlijks onderhoud om onverwachte pieken in energieverbruik te voorkomen en de levensduur van je apparatuur te verlengen.
Keukenplanning en management
Energieverbruik moet je niet alleen bekijken per apparaat, maar als onderdeel van het hele keukenproces. Apparatuur met de juiste capaciteit en een efficiënte werkplek- en keukenindeling besparen energie, verbeteren de ergonomie en maken het dagelijkse werk makkelijker.
Een goed voorbeeld is de Metos Proveno kookketel met touchscreen, die veelzijdige functies, gebruiksgemak en energie-efficiëntie combineert. De automatisering ondersteunt zowel een consistente productie als energiebesparing.
Petri: “Productieplanning is net zo belangrijk als de keuze van apparatuur. Een objectieve blik op werkmethodes en werkroosters kan verrassende besparingskansen blootleggen.”
Een energie-efficiënte keuken is winst voor iedereen
Wanneer een keuken energie-efficiënt draait, levert dat op meerdere niveaus besparingen op. Die zie je terug in lagere kosten, minder impact op het milieu en een betere werkomgeving.
“Een energie-efficiënte keuken is vaak ook een prettigere plek om te werken. Het is goed voor de economie, het milieu én het welzijn van medewerkers,” vat Simonen samen.